Părintele academician Mircea Păcurariu, pomenit la Sibiel
Marele profesor de Istoria Bisericii Ortodoxe Române, academicianul şi cărturarul rămas în inimile tuturor ca un mare slujitor al Bisericii străbune, părintele Mircea Păcurariu a fost pomenit vineri, 30 iulie, la Sibiel, localitatea atât de dragă marelui cercetător, locul unde îşi găsea liniştea necesară pentru a-şi continua şi desăvârşi opera sa de cercetare. În ziua de 30 iulie 2021, regretatul profesor de la Sibiu ar fi împlinit 89 de ani şi de aceea ucenicii părintelui, familia, rudele şi toţi cei care i-au fost apropiaţi, s-au adunat în Biserica „Sfânta Treime” din Sibiel pentru a participa la un parastas. Slujba religioasă a fost oficiată de un sobor de preoţi condus de vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, şi format din decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Daniel Buda, consilierul cultural al eparhiei, pr. lect. univ. dr. Emanuel Tăvală, protopopul de Sibiu, Ioan Coşa, protopopul de Sălişte, Petru-Toader Damian, cadre didactice şi alţi slujitori ai sfintelor altare.
Mesajul Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a fost transmis de părintele vicar Ioachim Tomoiagă, iar părintele decan Daniel Buda a vorbit despre personalitatea părintelui academician, amintindu-şi momentele din anii studenţiei când l-a cunoscut pe părintele Mircea Păcurariu la facultatea sibiană.
Moment omagial la Casa Păcurariu
După slujba de parastas, la casa părintelui Mircea Păcurariu din Sibiel, a avut loc lansarea numărului 3 din revista Mitropolia Ardealului dedicat marelui profesor de Istoria Bisericii Ortodoxe Române. Părintele consilier cultural Emanuel Tăvală a prezentat revista celor prezenţi, împreună cu un DVD cu slujba de înmormântare a părintelui Păcurariu. Revista conţine mesajele şi alocuţiunile transmise de personalităţi ale Bisericii şi mediului cultural şi academic din România la trecerea la cele veşnice şi la înmormântarea părintelui Mircea Păcurariu.
La acest moment, doamna Mioara Păcurariu, a amintit câteva din momentele şi întâmplările cheie din viaţa sa alături de părintele Mircea Păcurariu.
La rândul său, părintele vicar Ioachim Tomoiagă a amintit contribuţia esenţială a părintelui Mircea Păcurariu la canonizarea Sfântului Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureş, drept pentru care a primit Crucea Sfântului Ierarh Iosif Mărturisitorul de la Preasfinţitul Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, cu doar câeva zile înainte ca marele profesor de la Sibiu să treacă în veşnicie.
La eveniment a fost prezent şi directorul Editurii „Trinitas”, domnul Dragoş Vlădescu.
Cei prezenţi la evenimentul de evocare de la Sibiel au vizitat mai apoi Muzeul de icoane pe sticlă „Pr. Zosim Oancea”, care se află în plină renovare şi reamenajare, urmând ca în luna august să fie inaugurat.